Hvordan kan man bare ta livet sitt på en lukket psykiatrisk avdeling? Og litt om tvangsbruk…. 

Advarer mot sterke meninger, bilder og utrykk i dette innlegget.

I nyhetene kunne vi lese en tragisk historie, som desverre ikke er unik.

Andreas (23) tok livet sitt på lukket avdeling. 

Pårørende bør kunne føle seg trygge på at deres nære er ivaretatt på akuttpost, lukket akuttpost. Men slik er ikke realiteten desverre. Alt for ofte blir man overlatt til seg selv og selvmordstanker i lang tid, og hvis man som Andreas i artikkelen har intervall tilsyn betyr det ikke at noen spør deg om hvordan du har det, de sjekkes bare om du puster.

Dette bildet tror jeg er tatt rett etter at jeg kom tilbake fra Øya etter respirator behandling. Jeg husker ingenting fra den første tiden.

Når jeg havna i rullestol hadde jeg intervall tilsyn på 5. Minutter iflg journal. Hadde jeg ikke følt som Andreas, at jeg var en byrde, i veien og grunnen til alt fælt her i verden, og sendte en takk for alt melding til mamma og sa at hun ikke skulle være lei seg nå når hun endelig var kvitt meg, kontaktet hun avd, som gjorde at personalet kom inn med en gang, så hadde ikke jeg sittet her å skrevet dette. Som dere skjønner av bildet, jeg hang meg. Og var iflg journal bevisstløs når personalet kom og måtte respirator behandles.

Plagene jeg har hatt i ettertid er enorme, dette var sommeren 2014, og behandlerene mine mente at jeg bare lot som jeg hadde kramper så løsningen på at jeg skulle begynne å gå igjen var å bare fjerne hjelpemidlene. Noe som resulterte i et GTK anfall i gangen med frk. Fastlege på telefonen.

På Østmarka ble jeg overtalt, nærmest tvingt til å bestille meg en ferie for å ha noe å se fram til. Tanken var god den, og hadde den blitt planlagt MED hjelpemiddler og ergoterapeut og fysioterapeut hadde blitt kobla på med en gang jeg ble handikappet så hadde det funka bra. Men det gjorde jo ikke det. Jeg kollapsa etter noen dager og måtte akuttinnlegges, og derfra var veien til psykiatrisk kort….

Den plassen jeg har følt meg best ivaretatt av steder jeg har vært innlagt var i London.

Der går de aktivt inn for å forebygge selvmord og har en 0-visjon om selvmord, særlig i avdelingene. Og når jeg fortalte om praksisen i Norge hvor legene ønsker pasienter lykke til med selvmord ble de sjokkerte og trodde ikke på meg, og hadde jeg ikke opplevd det så mange gang selv så hadde nok ikke jeg trodd på det heller.

Og når jeg fortalte om at folk gjerne blir skrevet ut like syke som når de kom inn så ble sykepleierne litt spørrende og lurte på hvorfor, siden Norge er verdens rikeste land… og behandler pasienter så dårlig… Storbritannia som sliter med å få NHS til å gå rundt, klarer faktisk noe verdens rikeste land ikke klarer. Av de Europeiske landene ligger Norge godt i toppen på selvmordssatistikken. Det er vel ikke akkurat en ledelse å være stolt av?

Det snakkes også mye om tvangsbruk i psykiatrien i disse dager. Men er det bare negativt med tvang? NEI! Jeg og mange av mine beste venner hadde ikke sittet her idag uten muligheten man har for tvangsbehandling. Det er ikke alltid man ser sitt eget beste, og da er det bra man har en psykisk helsevern lov som gir profesjonelle leger lov å gripe inn når det er fare for liv og helse. Jeg er i allefall takknemlig idag for de legevaktslegene som sammen politi og ambulanse har prøvd så godt de kunne å hjelpe meg, selv og jeg har blitt snudd i døra på Østmarka og ønska lykke til med å dø. Møtt på samme legevaktslege som ber Østmarka se til helvete å ta seg sammen ellers blir fylkeslegen innvolvert, må plutselig være der til dagen etter med kontinuerlig tilsyn (fylkeslegen er skremmende) for så å få samme beskjed dagen etter.
Meningsløst for legevakta, unødvendig arbeid for politiet og AMK og ikke minst beklager til damen som fikk bilen sin vraket. Jeg viste ikke særlig takknemligelighet da, men jeg kan si nå som jeg har det bedre og ikke bare tenker på å dø lenger at

Takk, takk for at du bråstoppet og hindra meg i å hoppe. Jeg er glad for det i dag. Og hadde jeg vist hvem du er skulle jeg gjerne gitt deg noe. Jeg har ikke så mye penger, men et par varme sokker eller votter. 💖

Håper flere bryr seg om hverandre og ikke er kalde og kyniske, slik de som forlater skadede personer med iskaldt hjerte og ren kynisme.

Fortsatt god helg!

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 11. februar 2017, in Diverse. Bookmark the permalink. 6 kommentarar.

 1. Tusen, tusen, tusen takk for at du velger å dele dette med oss. Jeg får vondt i magen av å lese hvilke ord og handlinger du til tider har blitt møtt med! Men jeg kjenner også at jeg er glad for at du fortsatt er her, for at du fortsatt er du. Det er så viktig det du skriver om.

  <3

  • Tusen takk for fine ord.
   Jeg syns det er viktig at at folk får vite hvordan det faktisk er i psykiatrien. De sakene som den om Andreas er heller regelen enn unntaket, men alt for få pårørende har ork og krefter til å ta sakene til helsetilsynet.
   Selv har jeg meldt saken min til Norsk pasientskadeerstatning og den saken har rullet i 1.5 år….

 2. Viktig innlegg, Tine. Og ja, sterke bilder. Og sterk historie. Jeg er glad du har fått hjelpemidlene tilbake. Jeg er glad du lever, selv om vi ikke har kontakt. Og jeg håper den som reddet deg fra å hoppe ser bildet av en engle-vott. Sånne har jeg også strikket.

 3. Så utrolig viktig!
  Hadde selv en opplevelse for kort tid siden hvor jeg forsøkte å gjøre slutt på lukket akuttpost, men ble funnet «i tide». Etter et kort basketak fikk jeg beskjed om å slutte med slikt tull og heller sove. Det hører med til historien at jeg ble skrevet ut omtrent 12 timer senere.
  Det kan da ikke være riktig?

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: