Hvor mange må dø før ledelsen i St. Olav snur? 

Her om dagen leste jeg i nyhetene at nok en avdeling på Østmarka er tenkt nedlagt… 

Og da lurer jeg virkelig på noen ting, sover du godt når du legger deg Liv Sjøvold, divisjons sjef hos St. Olavs Hospital? For det er vel du som sitter med det øverste ansvaret her? 

Haltdalen DPS er for lengst historie 9 sengeplasser nedlagt. Haukåsen, ennå lenger siden, men rundt 30 sengeplasser nedlagt. Halve allmenseksjonen på Nidaros DPS, 9 senger nedlagt

Men så legges Betania ned, mange pasienter mister sin eneste trygghet.

 Denne tryggheten blir flyttet til Nidaros, men på det som var allmenn avdelingen, ergo har ikke Nidaros DPS noen allmenn avdeling og mange sengeplasser forsvant på Betania… 

Og så, var det den artikkelen jeg tenkte å kommentere. 

Den eneste du lurer hvis du tror dette ikke bare går utover pasientene ved den aktuelle avdelingen Pål Sandvik er deg selv og kanskje håndlageren din Knut Langsrud. Du trenger jo ikke å være hverken god i matte eller fysikk for å skjønne at hvis man bare tar bort 16 senger så blir det mer press på de andre avdelingene. 

Og der er det allerede så pressa å sprengt at man skrives som regel ut like syk som når man kom inn. 
Hvor langt har du tenkt å dra den Pål Sandvik før du sier nei til flere nedleggelser? Post 4 er jo borte…. 16 senger borte der og med et pennestrøk. Så hvor mange flere venner må jeg miste i selvmord før du viser litt kampvilje for sykehuset ditt?

Men det er ikke bare dere, Pål Sandvik og Liv Sjøvold. Den som står bak det største løftebruddet her er vår «kjære» helseminister Bent Høie. Han lovte mer vekst i psykisk helsevern. 

Dagens medisin kan du lese denne artikkelen om Bent Høies løftebrudd innen psykisk helsevern. Der blir det påpekt noe som jeg har påpekt en gang før, hadde noen lagt ned tilsvarende mye innenfor kreftomsorg eller hjerte og karsykdommer så hadde det vært store avis oppslag. Mens når Liv Sjøvold fjerner hele avdelinger på Østmarka er det ikke mange som arrangerer fakkeltog. 

Det er noe forbanna dritt å ha kreft, det er ikke det jeg sier. Men da er du heldig og har en av Norges største brukerorganisasjoner i ryggen, og mange er selv aktive når de blir friske. 

Med psykisk sykdom er det ikke like enkelt. Selv om man snakker mye om å sidestille somatikken og psykiatrien så ER det værre å engasjere et fakkeltog når du knapt klarer å finne mot til å leve. Eller stå opp av senga. Da må man finne de små gledene, som for min del at jeg har 2 fantastiske tantebarn i Lillestrøm og derfor har bilde av dem over senga så det er det første og siste jeg ser når jeg sovner. 

Så Pål Sandvik, tenk deg nøye om før du legger ned ennå mer nå! 

Du flytter bare problemet, og i værste fall fører det til flere dødsfall for situasjonen er allerede ganske prekær!

Hvis du hadde vært inne på avdelingene litt lenger enn bare som vaktlege og tatt deg tid til å bli kjekt med pasientene som tvinges av din ledelses politikk til å bli svingdørspasienter, for vi har ikke noe alternativ. 


 

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 18. januar 2017, in Østmarka, Diverse, Helse, Meninger, Nidaros DPS, PART, Psykiatri, Selvskading, Spiseforstyrrelse, Tiller DPS, Venner. Bookmark the permalink. 11 kommentarar.

 1. Du kan ikke sammenligne psykisk sykdom med kreft, du må sammenligne det med en lidelse, eks leddgikt, psoriasis. Hvis du sammenligner det med kreft, da må du snakke om akutt psykisk sykdom eks psykose eller sucid (akuttsusid) å det er ikke der de redusere sengeplasser.

  Jeg sier det bare for å vise hvor de reduserer. Si at du kan sammenligne det med nedleggelse av nevrologisk avd, eller rematologisk avd om det hadde finnes flere avdelinger.

  De sikrer akutt plasser for akutt og dødelig psykisk sykdom om det er akutt fare for eget liv eller andres, mens de reduserer på langtidsbehandling, det skal ned på 2 og 1 linje behandling. Det kan sammenlignes med kommunal hjelp og fastlege hjelp, hjelp I hjemmet eller institusjoner og fastlege.

  Grunnen til at jeg sier det er ikke for å «angripe» måten du sammenligner men det er for å vise, kreft er en sykdom som trenger akutt behandling for at folk ikke skal dø, og må sette igang akutt medisinering, akkurat som akutt psykose eller mani må igangsette akutt behandling og medisinering.

  Mens langtidsbehandling av eks rolig bipolar;/ depresjon /angst er der de redusere sengeplasser, kan sammenlignes med folk med psoriasis som trenger langtidsbehandling med lys/krystall bad vil reduseres om det hadde Vært mange behandlingstilbud, eller leddgikt pasienter som trenger langtidsbehandling. Der er det ikke mange tilbud, der må folk stå I lang venteliste eller rehabilitering av leddgikt pasienter.

  Folk med rolig leddgikt eller utbrudd I huden som ikke er akutt må behandles på 2 linje, hos fastlege eller 1 linje, hjemmetjeneste som kommer hjem å hjelper .

  Det er viktig at man henviser til rett type for å bli tatt seriøst, slik at politikerne synes man roper ulv.

  Jeg er helt enig med deg, det er helt sykt at de legger ned, eks traumeavd da det faktisk er vanskelig å få behandlet traume poliklinisk. Dette gjør at traumebehandlingen kan ta 3 år I stedet for 3 mnd med innleggelser. 3 år med åpene blødende psykiske sår, det er grusomt å Gjøre slik mot folk 😬 .

  Jeg har selv det slik at de ikke tørr å behandle traumene pga at det er ikke ansvarlig å åpne på det såret å la den gørra få sive ut fritt, så sende meg hjem å kanskje la det gå så langt at jeg blir akutt syk på natten å tar selvmord.

  Ja det var bare det jeg ville si, håper du leser alt jeg skriver Før du angriper meg. Hehehe 😂😂😉

  • Jeg brukte kreft som eksempel fordi de har en ekstremt sterkt brukerorganisasjon. Ikke nødvendigvis pga selve sykdommen, og mange trenger jo langtidsbehandling for kreft også.
   Leste du artikkelen fra dagens medisin? Hadde Helseministeren hatt så store løftebrudd ift kreftomsorg så hadde kreftforeningen vært på banen lenge før det hadde rukket å bli et løftebrudd.

   Og når du leser alle disse støttesatusene på facebook også, alle handler om kreft. Så der var ganske bevisst at jeg brukte det som eksempel. I Trondheim var det foreslått å legge ned noen senger på kreft avdelinga, men det ble så mye avisskriverier og bråk med kreftforeningen at sykehuset snudde. Og det var en avdeling man er på over tid.

   Og når de la ned Haukåsen i Trondheim la de ned mange akuttsenger og nå når de skal bygge nytt bygg så bygger de det med like få eller færre senger, selv om de sier selv at det kommer til å bli større press på de få sengene de har.
   Det er jo helt høl i hue. Og nå legger de ned ennå en av de postene de har videresendt pasienter fra akuttpost ene fra….

   • Men psykisk sykdom har også sterke bruker organisasjoner også. Eks mental helse, ad/hd foreningen, bipolar foreningen og autisme foreningen. Så da må man sammenligne med dem.

    • De er ikke nærheten så store. Og har så mye innflytelse på ting. Mange har jo ikke hørt om de engang hvis de ikke selv sliter med psykisk sykdom eller kjenner noen i nær familie eller venner.

    • Hvor mange statuser har du sett på facebook om å ta et tak for mental helse? Eller kraft tak for mental helse?
     Ingenting uten om verdensdagen, men da er det ikke tjukt av bøssebærere som samler inn penger i hele landet

 2. Men det er jo pasienter som står for det, da må du heller ta tak I at psykisk helse ikke skal Være tabu, at psykisk syke tørr å stå fram å jobbe for dette.

  Det er skikkelig mange som lider av psykisk sykdom, men det er få som tørr jobbe for dette, eller gå I fakkel tog, eller skrive statuser på Facebook.

  En annenting er at mange «misbruker» diagnosene, mange friske bruker dem for å eksempel vise dagsform eks er de lei en dag sier de gjerne : å jeg er nu deprimert, eller står de over for et vanlig valg eks hva de skal ha til middag og er ambivalent til dette, så kaster de ut å jeg tror at jeg har blitt helt skitzo jo! Altså de nesten latteliggjør alvorlige diagnoser, det er dumt, der skulle man ønske at folk sto mer på barrikadene for dem.

  • Jeg gjør jo det, virkelig. Altså prøver å gjøre psykisk helse mindre tabu.

   Men jeg orker ikke engasjere meg i mental helse her i byen hvor 2 av de som har vært mest jævlig med meg i hele mitt voksne liv sitter i styret. Jeg var engasjert i IKS, men makan til drama innad i en organisasjon skal man lete lenge etter.

 3. Tiller skal legges ned innen 2 år også…

  • Herregud…. hva er det de tenker med???
   De sier at ting skal flyttes på DPS nivå, men det er jo litt vanskelig når det snart ikke er noen DPS igjen. 😡

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: