Norge – likt for alle? 

Vel, det kommer an på hvordan man ser det. Jeg og mange av mine venner og bekjente har god nytte av et hjelpemiddel som heter kuledyne. Mange har kanskje ikke hørt om denne fantastiske oppfinnelsen, men det enkelt forklart en dyne fylt med kuler som hjelper mange som sliter med uro om natta. For mer informasjon kan du lese mer om den på produsenten sine hjemmesider.

NAV har gjort mange krumspring for å gjøre det vanskelig å få dekket kuledyna for de som trenger det. Først var det betegnet som et «aktivitetshjelpemiddel» og man måtte være under 26 for å få det. Jeg var heldig og søkte våren før jeg fylte 26 og fikk dyne. 

Så til alles begeistring ble det betegnet som et «behandlingshjelpemiddel» og aldersgrensen som var i veien for veldig mange forsvant. 

Men også den gleden skulle vise seg og være kortvarig. 1. Januar 2013 (kan ikke vært man mnder eller år etter at kuledyna ble definert som behandlingshjelpemidde, for jeg fikk min i 2009 og man sleit noen år etter det) bestemme regjeringen at kuledyne og 6 andre behandlingshjelpemiddel skulle overføres til helseforetakene og finansiere. Så langt alt bra? 

Men når kun et, ET  av 4 helseforetak finansierer kuledyna og resten ber deg kjøpe sjøl, så har noe gått galt. 

Og det jeg lurer på er hvem påtar seg ansvaret? Ingen. 

Hvem sloss for pasientene? Ikke Mental helse i allefall, der er de mest opptatt av å være bitter over egen fortid og skal ta det ut på systemet. Dette er en sak som angår langt flere i Norge en at et par stykker sitter å er bitre på tvangsbehandling og vil ha det fjernet, selv om det i realiteten berga livet deres. 

Så ingen bryr seg om akkurat dette. Så hvorfor Stortinget gav helseforetakene ansvar for 7 behandlingshjelpemiddel? 

Jeg tviler på at noen av helseforetakene sier nei til noe av det andre på lista, som feks behandlingshjelpemidler til små barn med Cystisk Fibrose… Såfall hadde vi nok hørt om det i media for noen år siden. 

Så Norge er ikke likt for alle, i allefall ikke om du har en psykisk lidelse som trenger et fysisk hjelpemiddel…. Og hadde jeg sittet i regjeringa å visst om dette hadde jeg ærlig talt vært flau over enten å ikke ha gjort noe, eller i allefall ikke prøvd. 

Skam dere, og husk at det er valg til høsten. (Jeg skal ikke beskylde sittende regjering for det idiotiske vedtaket, men de kunne ført alt av hjelpemidler tilbake til hjelpemiddelsentralen når de blir så stor skeivfordeling som nå!)

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 11. januar 2017, in Diverse, Helse, Meninger. Bookmark the permalink. 9 kommentarar.

 1. Det blir nok i overkant avansert for systemet å mikse psykisk og fysisk – å se at de har sammenheng. Dessuten forstås stadig «psykisk» som «viljesstyrt». Det er jammen meg ikke rart at det blir kluss i forståelsen av hjelpemidler da.

  Du er bare genial til å finne illustrasjoner, altså! Jeg ler hver gang, selv om alvoret ligger under.

  Del gjerne innlegget på Samfunnspraten på Facebook!

 2. Samfunnspraten? Kan du legge meg til i gruppa? :-)

 3. Ser at du har fått deg seng av hjelpemiddel sentralen. Så fantastisk :)

  • Det er en stund siden 😉 det var i høst etter at jeg ble lunge operert. 👍 må ha mulighet til å endre stilling og ha hodet hevet ellers sliter jeg med å puste. Og hvis jeg ikke kan endre stilling innimellom få får jeg liggesår fra helvete. Har luftmadrass over nå da, så lite sansynligvis at det skjer i denne senga. 👍

 4. Ja, jeg husker at du sa at du ønsket deg en slik. Har du den type luftmadrass som blåses opp og regulerer trykket hele tiden?

  • Ja en sånn med en kasse på fotenden som man stiller inn trykket. Fantastisk sak. Og uten luft så er det lett å ta med på hytta også! Ergo ordna både senga og madrassen på haste sak den gangen Østmarka nekta å ta noe ansvar for meg etter operasjonen, selv om de hadde sagt noe helt annet til Thorax kirurgen.

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: