En veldig enkel løsning på å øke tilgjengeligheten for funksjonshemmede i utelivet.

Mange funksjonshemmede opplever til stadighet problemer med tilgjengeligheten på cafeer, restauranter og utesteder. 

Døråpnere virker ikke, og det føles nedverdigende å må gå inn bakveien. Det er ofte unødvendig mye trapper for at interiøret skal se kult ut og mange mangler HC-toalett eller har toalett i kjelleren uten heis. 

Diskriminerings- og likestillingsloven er klar på at ingen skal forskjellsbehandles pga en funksjonsnedsettelse. Likevell trenger man ikke gå langt i Trondheim for å finne mange steder som enten er vanskelig tilgjengelig, eller helt utilgjengelig . 

I siste nummer av Handikapnytt var det et forslag om å frata steder som ikke er universelt utformet etter lovverket skjenkebevillingen. og at man i spesielt særskilte tilfeller kan søke om fritak, feks i verneverdige bygninger. Men at man fortsatt må finne løsninger for hvordan funksjonshemmede kan komme seg inn. Når de har klart å tilrettelegge det bygget i Norge som nok er mest verneverdig, altså Nidarosdomen så burde et standard utested klare det. 

Tro det eller ei så er de fleste med et fysisk handikap akkurat som andre mennesker og liker å møte venner i sosiale setting som å ta en pils eller annen drikke på en pub eller restaurant. Men når man ikke kommer inn, og toalettet ikke er tilgjengelig så gjør blir det sosiale livet vanskeligere å opprettholde holde. De stedene som man kommer seg inn er jo ikke sikkert er steder man har lyst å dra heller, men det er et av få valgmuligheter . 

Jeg tror tap av skjenkebevillingen ville gjøre det mye mer attraktivt for eiere av utesteder, restauranter og liknende å holde seg til regelverket om å være universelt utformet da man ser at restauranter og utesteder som mister skjenkebevillingen bare for 1 mnd sliter med å få kunder i den perioden. Så det er sansynligvis det eneste som vil få bransjen til å ta dette på alvor, eller at kommunen eller mattilsynet gir pålegg om endring og deretter dagbøter for hver dag det ikke i orden. 

Og jeg håper både for min egen del og for andre funksjonshemmede rundt i landet at dette faktisk skjer. Det burde skje, for i Norge som skal være verdens beste land å bo i så er det helt feil på alle mulige måter at en hel gruppe mennesker er utestengt fra store deler av den sosiale arenaen i livet. 

Et klipp fra siste handikapnytt sånn for å runde av. 

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 10. november 2016, in Diverse, Funksjonshemming, Helse, Meninger, Venner. Bookmark the permalink. 12 kommentarar.

  1. Helt enig Tine, fantastisk innlegg.

  2. Endelig har jeg kommet meg inn på rett profil. Den andre polarbeargirl er fra 2011 :)

  3. Jeg kan skjønne tingen, men hva med kafeer, butikker og alt sånt da? Hvorfor er det bare sjenkebevilgninga det skal gå ut over. Er det viktigere for folk med et fysisk handikap å drikke øl enn å handle diverse ting.

    • Nei det er det ikke. Helt klart ikke, men hvis en restaurant mister skjenkebevillingen mister de kunder. Alle former for kunder. Selv om jeg vil gå på kafé å ta meg en kopp kaffe så er det like vanskelig å komme inn…. eller om jeg vil spise en god middag med farris til.
      Skjenkebevillingen er det restaurant næringen tjener mest på, så å miste den for alltid vil for mange bety konkurs. Derfor må det gjøres mer attraktivt for restaurant næringen å gjøre det universelt utformet, og det som svir mest, det er skjenkebevillingen.

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: