Friske vs. Syke venner? Eller gode vs. Dårlige venner?

image

Setningen «du må skaffe deg friske venner.» Er noe mange som er mye innom psykiatrien får høre ganske ofte.
Personlig syns jeg det er en idiotisk ting å si.

For hvilke kriterier oppfyller en «syk» venn? 1. Innleggelse? Eller må man være svingdørspasient liksom?

Ettersom 2 av 3 i løpet av livet før eller siden kommer til å slite psykisk utelukker man jo store deler av befolkningen om man skal tenke sånn. Så nei takk du.
Jeg foretrekker å bruke begrepene gode og dårlige venner. De finner du både på Østmarka og mange andre plasser.

image

Jeg har venner fra mange faser i livet. Det er de gode vennene. Jeg har «samlet» de på mange plasser. Også på Østmarka. Det at de har slitt psykisk utelukker dem ikke fra å være gode venner. Senest idag møtte jeg et slikt flott menneske før jeg skulle til frk. Fastlege. Slitt psykisk, javel. Men et fantastisk menneske som jeg blir mer og mer glad i.

image

I helga hadde jeg og besøk av et av disse fantastiske menneskene som jeg er så heldig å ha i livet mitt. Hun har vært en av mine beste venninner i over 15 år. Og selv om vi ikke sees så ofte så føles det som det var i går vi traff hverandre sist. Hun er frisk, og skulle man fulgt psykiatriens anbefalinger så burde hun jo egentlig droppa meg. For jeg er jo syk og syke venner er ikke bra. Eller gjelder det bare om man er syk selv?
Ikke lett å bli klok på det der.

image

En annen flott venninne hadde bursdag i går. Hun har også alltid vært der for meg. Aldri dømt meg eller sett ned på meg for at jeg er syk.

image

Og for ei drøy uke siden hadde 2 venninner og jeg en skikkelig koselig grilllkveld. Ja, vi har møttes gjennom psykiatrien. Men det betyr ikke at vi har dårlig innflytelse på hverandre. Vi drar hverandre oppover istedet.

Det rare er at dette gjelder bare psykiatri pasienter. For jeg har aldri hørt om noen som har kreft som har fått høre at kreften deres blir værre om de henger med andre som har kreft eller liknende.

image

Og ja til en viss grad skjønner jeg hva de mener for jeg har rota meg borti folk som ikke har vært helt bra for meg. Eller jeg har det. Men når man sier på en litt sånn nedlatende belærende måte at du må skaffe deg friske venner osv så er kansje bedre å lære den harde veien. Selv om den periodevis har vært et helvete mildt sagt.
Og joda jeg har vært borti helt angivelig mentalt friske mennesker som virkelig drar deg nedover istedet for å backe deg opp. Så derfor, mye bedre å skille mellom gode og dårlige venner. For dritt sekkene finnes både blandt psykisk syke og blandt de «friske».

image

Til helgen skal jeg ha total makeover med nok et fantastisk menneske jeg er så heldig å blitt kjent med, og med en påfølgende photoshoot. Jeg gleder meg!!

image

Så moralen er, slutt å del inn folk i syke og friske. Men heller folk som gjør deg bra og motsatt.
I morra får jeg BTW besøk av ergoterapeut, så da får jeg forhåpentligvis bedre hjelpemidler og kan få møtt mine aller beste av de beste.

image

Og ikke minst søstra mi og tantebarna i/på Lillestrøm.

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 1. juni 2016, in Østmarka, Diverse, Foto/bilder, Helse, Meninger, Psykiatri, Venner. Bookmark the permalink. 2 kommentarar.

  1. Kan skriver under på det meste som står her. Man trenger ikke være nede selv for å dra andre ned! Sånn sett synes jeg slike uttalelser gir altfor mye creds til friske venner. Friske venner kan snu seg og gå når du trenger dem som mest, de kan dolke deg i ryggen, de kan jekke ned selvtilliten din – de kan gjøre alt som dårlige venner kan gjøre. Det kan syke venner også. Noen er så friske som de er fordi de lever av å tråkke andre ned. Noen er så syke som de er fordi de konkurrerer med de syke vennene sine om å være sykest.

    Må si at den friskeste i min samling med venner, var den jeg til slutt måtte kutte ut av livet mitt fordi hun ødela meg.

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: