Kjære Erna, Siv og helseminister Bent Høie.

Jeg vet dere sannsynligvis aldri kommer til å lese dette, men jeg skriver det allikevel.

image

Det skulle satses på psykiatri sa du, Erna, i en nyttårstale. Den første du hadde som statsminister og jeg må innrømme at jeg hadde faktisk tro på deg og jeg trodde på det du sa. At NÅ må psykiatrien rustes opp. Vel, mulig det har skjedd noen steder i landet, men her i Trondheim er situasjonen ganske begredelig om du ikke har fått det med deg. Avdelinger legges ned og det finnes ikke spesialiserte tilbud med mindre man sliter med nettopp rus eller psykoser.

image

Jeg er for syk til å være på DPS har jeg fått høre og avdelingslederen på Østmarka sier de har ikke noe tilbud til meg. For ordensskyld, jeg sliter med en form for dissosiasjon som gjør at jeg skader meg alvorlig og kirurgene på somatisk har sagt at må de operere igjen så er det stor sannsynlighet for at jeg dør av det. Desverre skjedde en slik dissosiasjon i forrige uke, takket være rasende dyktige gastrokirurger ble det ikke en åpen operasjon, «bare» en veldig sår hals.

På avdelingen jeg for tiden er på har de løst dette med å bytte ut bestikket med plastikk som er mindre farlig og lettere å få ut om jeg dissosierer. Og det er vel og bra, men det hjelper fint lite når jeg om en uke blir sendt hjem. Jeg har fortsatt null kontroll på denne dissosiasjonen og jeg har ikke noe tilbud hjemme heller fra noen som kan noe om dissosiasjon. Så i praksis vil det si at Østmarka sender meg hjem for å dø, mest sannsynlig. For det er ikke sikkert kirurgene er like heldige neste gang jeg dissosierer. Jeg sier ikke neste gang fordi jeg vil dissosiere, men det skjer og jeg har ikke kontroll på det. Så sannsynligheten for at det skjer er relativt stor.

Jeg bor for tiden i en bemannet bolig, men heller ikke der har noen kompetanse på dissosiasjon. Så jeg lurer da på, hvis ingen på St. Olav, et av Norges største sykehus har kompetanse, hvorfor blir jeg ikke henvist til et sted hvor de har kompetanse? Og den hjelpen som faktisk hjalp meg, blir jeg nå nektet fordi jeg ikke er rusmisbruker, og bor på feil side av byen.

image

Hvor er psykiatri løftet Erna? Hvor? Det er i allefall ikke skjedd noe positivt i Trondheim i den perioden du lovet opprustning. De jeg kjenner som faktisk har blitt bedre og til og med friske har fått mnder og til og med år med behandling. Men det hjelper, de har fått jobb og utdannelse, og er nå er ressurs for samfunnet.

Jeg ønsker og å være en ressurs, jeg drømmer om å utdanne meg til barnehagelærer eller barnevernspedagog. Men uten behandling dør jeg. Så vanskelig og så enkelt er det.

image

Ingen ville vel sagt til noen med kreft at bare ta deg sammen og tenk positivt så blir du frisk, eller du, vet du? Det er flaut at du har mista håret. Jeg har arr etter mine kamper som jeg ikke blir kvitt, skal jeg skjemmes over dem? Og hadde det vært så enkelt som å bare ta seg sammen så tro du meg, da hadde jeg gjort det for mange år siden. Å bli møtt av delvis fordomsfulle leger i somatisk avdeling som tror man kan kurere selvskading utført i dissosiasjon med å ikke lindre smerte har jeg blitt utsatt for mange ganger, det funker desverre ikke og gjør ting bare 100 gang værre. Legen bekrefter at du er en dritt som ikke er verdt noe og fortjener å ha vondt. Da er det bedre å dø, noe disse legene tolker som at du bare vil ha oppmerksomhet. Uten at de har hverken spurt eller snakket med deg. Og ja jeg har meldt et par episoder til fylkesmannen.

image

Jeg var heldig sist dissosiasjonsepisode og kirurgene slapp åpen operasjon, men oddsene er ikke på min side neste gang det skjer. Så Erna, Bent Høie eller hvem pokker av dere som sitter og bestemmer her i landet, gjør noe med psykiatrien før flere liv går tapt.

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 11. oktober 2015, in Østmarka, Foto/bilder, Helse, Meninger, Psykiatri, Selvskading, Tiller DPS. Bookmark the permalink. 13 kommentarar.

 1. Kjerstin Kjeverud

  DETTE må du skrive ut og sende til Stortinget, Tine!
  Du skriver så sterkt, så nakent, så ærlig!
  Din stemme er en stemme for mange, som også føler seg oversett, tilsidesatt…

  Du har så selvinnsikt og jeg beundrer deg for din ærlighet!
  Jeg heier på deg, og støtter deg, Tine!
  Aldri gi opp, og som sagt;
  send dette til Stortinget, med Ernas navn!

  Tusentakk for at du er så åpen!
  Dette er en styrke!

  Sender gode tanker og klemmer!

 2. Sterkt å lese, likevel viktig. Jeg er ikke Erna eller Bengt, og takk Gud for det. Jeg liker ikke å love ting jeg ikke holder!

  • Ikke sant. Jeg liker heller ikke å love ting jeg ikke kan holde. Men Erna og co burde ta en titt innom dørene i psykiatrien å se hvordan det står til etter alle de store lovnadene.

   Det kan jo være de rett og slett ikke vet hvor ille det er fatt

   • Det kan jo hende, det er lov å håpe. Jeg er så «heldig» at jeg er tvangsinnlagt og i belter. Noe som også er ganske mot moderne psykiatri. Men noen vil virkelig hjelpe meg, og de menneskene fortjener en klapp på skuldra, selv om jeg vil dø. Uten dem er jeg ingenting, bokstavlig talt.

 3. De var nu snill som ga deg farget plast, hadde vært ordentlig kjedelig med hvitt. Neida jeg bare tuller, du må ta dette videre, de kan ikke sende deg hjem, man har en selvmords rate på mellom 100 og 200% rett etter hjemsendelse! Å vi ønsker å ha deg her lengre! Så du må få gjort noe med det, her skal de legge ned alle poster, de skal spare 22 mill, I en presset psykiatri, blir vel bare dps igjen. Og 3 akutt poster for noen plass må de sende de syke. Nei det er kun ruiner igjen av psykatrien!

 4. Men hvorfor får du ikke være på sikkerhetsavdelingen når Dps mener du burde vært der? Det er ikke en 100% selvmordstate på de som sendes hjem (da hadde man ikke hatt problemet med at folk ikke ble friske, alle ville ha tatt sitt eget liv med en slik prosent), derimot er det 100 ganger +- større sjanse for at noen begår selvmord rett etter hjemreise hvis man sammenligner det med generell selvmordsrisiko hos bf ellers. Men synes det er merkelig og besynderlig at du med en så alvorlig lidelse ikke får hjelp, og igjen, sikkerhetsavdelingen? Kjenner på frustrasjon på dine vegne!

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: