St. Olavs hospital – psykisk helsevern. (Leserinnlegg i adressa 30.05.2007)

Dette skrev jeg i frustrasjon over systemet, dette kombinert med sterkt press fra fastlegen gav meg tilbud om langtidsopphold. Når jeg skrev det i Mai var beskjeden etter at Østmarka brøt løftet om at jeg skulle få være på akuttposten til jeg fikk plass på langtidpost, at jeg fikk prøve å spise og ikke skade meg så mye i løpet av sommeren. Jeg var forespeilet plass i august/september, men etter dagen etter at dette stoppe trykk (det var en torsdag) så hadde de plutselig plass til meg på langtidsposten førstkommende mandag… 

Det er helt utrolig at det bare er de som roper høyest som får hjelp i dette landet. Selv om jeg skrev dette i 2007, så er det like aktuelt idag. Ikke bare for meg, men mange andre som ikke får den hjelpen de trenger. 
Har fulgt artikkelserien om utbyggingen nede på Øya. Har selv vært en «svingdørspasient» mellom psykisk helsevern (PH) og somatisk avdeling. Både pga spiseforstyrrelser og selvskading.

Det siste nå i denne debatten er at St. Olavs skal legge ned ytterligere 16 senger i tillegg til de 31 de allerede har lagt ned i løpet av året. Det som forundrer meg som pasient midt oppi alt dette, er at enkelte leger begrunner det med at det er bra faglig å redusere antallet senger.

I mitt tilfelle, står jeg på venteliste for langtidsinnleggelse på en av de lukkete avdelingene på Østmarka. Det paradoksale er at i mellomtiden kan jeg ikke være på intermediærpost eller DPS, fordi jeg er for syk til at de vil ta det ansvaret. Jeg er også for syk til å nyttegjøre meg den «åpen-retur» løsningen de har på akutten. Så løsningen på det hele var at de skrev meg ut, og sa jeg fikk prøve å ikke skade meg så mye i løpet av sommeren.

Så, jeg er altså for syk til å være på de fleste avdelingene, men kan klare meg hjemme etter deres mening. Hjemmesykepleien får nå et ansvar de hverken vil ha, eller har kompetanse til.

I hele denne debatten rundt St.Olavs så har nok PH kommet desidert dårligst ut, og det har sannsynligvis med at de fleste andre pasientgruppene er sterkere og har flere pressmiddler. Psykisk syke er en gruppe som framdeles blir møtt med stor fordommer, også hos legene som jobber innen PH. Det er vanskelig å bli trodd, og de aller fleste har ikke den energien som trengs for å kunne stå på for et bedre tilbud.

Skulle ønske dere virkelig tok denne debatten, så kanskje de folka med litt for mye utdannelse får beina ned på jorda igjen, for de har tydeligvis greid å overbevise seg selv om at det de driver med nå, er god pasient behandling.

Og som flerårig bruker, så føler jeg faktisk at jeg har en viss kompetanse til å uttale meg om hva som funker og ikke fungerer. Men vi brukere blir svært skjeldent spurt innen PH.

  

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 18. august 2015, in Østmarka, Helse, Meninger, Selvskading, Skriverier, Spiseforstyrrelse. Bookmark the permalink. 7 kommentarar.

 1. Godt innlegg! Her skriver du godt og reflektert. Liker det!

  En annen vanskelig problemstilling er når man er så syk at man ikke ser sitt eget beste. Det skjer ofte. Også da vil ikke DPS-ene ha deg tilbake som pasient, mens det skal veldig mye mer til før man blir tvangsinnlagt enn det kanskje burde være. Skal man egentlig bli hørt om man sier man vil hjem – når det er veldig tydelig hva man vil og skal gjøre om man kommer dit?

  Et annet spørsmål jeg har stilt meg er hvorfor det er sånn at psykologer/behandlere ikke tør å stille de vanskelige spørsmålene. Ikke tør å gi råd, tips eller veiledning direkte, på grunn av ansvaret som ligger i det. Om man sier noe feil og noen tar livet av seg på grunn av det, så blir behandler holdt delvis ansvarlig. Er det ikke bedre at de sier ting som pasientene både trenger og ønsker å høre?

  Jeg har full forståelse for at det er vanskelig å behandle psykisk sykdom. Men, jeg syns systemet er for redde for sitt eget skinn, og det går ofte uttover pasientene.

  • Jeg har hørt de helt utroligste ting fra behandlerne. Som de hverken tar selvkritikk på eller det virker som de reflekterer over at det de gjør og sier strider imot alt av etikk og moral.

 2. Veldig godt skrevet. I dag står det i adressa om at ressurssterke kreftpasienter kommer lengt ift å få riktig behandling. Jeg synes denne sammenlikningen med det du skriver ikke er så ulik

  At man må rope høyt for å kanskje få hjelp, og for å få korrekt behandling må man ofte være god til å snakke for seg og uttrykke seg. Mange som er veldig syke har ikke en gang stemme i denne sammenhengen. Akkurat dette er veldig problematisk for mange pasienter med feks autisme, eller for de som kanskje ikke tørr å heve stemmen eller stille krav. Dessuten slutter jo man å stille disse kravene etter n antall ganger man ikke blir hørt. Jeg er spent hvor og når du får et godt tilbud, og håper virkelig det ikke blir så alt for lenge til. Mange med sf blir sykere av å stå i kø :/

  • Ikke sant. Kreftsyke har jo og kreft foreningen i ryggen som er en av de sterkeste brukerorganisasjonene i Norge. Jeg tror det er lettere tross alt å sloss for behandling når man sliter med en fysisk sykdom enn en psykisk. For med psykisk sykdom kan det være slitsomt nok å stå opp om morgenen og å overleve dagen.

 3. Å skjønte det etter jeg posta kommentaren min. Psykisk helsevern :) har de avdelinger på Sant Olavs hospital også?

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: