Dag 20 – Hvor viktig syns du utdanning er?

Altså, jeg syns jo utdanning er viktig. Men samtidig må det være rom for de som ikke er akademikere også. Før i tiden ble jo folk snekkere og utdannet til praktiske yrker, men gjennom praksis og læring, ikke skole. Min teori om frafallet i videregående skole er at det er alt for mye allmenfag og teori på yrkesfagene, som elevene ikke ser relevant for jobben de utdanner seg til. Jeg gikk selv yrkesfag og mye av det vi hadde på allmennfag kunne vært kutta ut eller knyttet opp mot utdannelsen. Som 16 åring klarte jeg ikke se hvorfor jeg trengte å kunne algebra for å jobbe som hjelpepleier, og for å være ærlig så ser jeg det fortsatt ikke. Matematikken kunne de knyttet opp til helsefaget med feks lett medikamentregning og ifht kost og ernæring med kcal inn og ut. Det er matematikk i praksis og noe man har nytte av som hjelpepleier. 

Så jeg skjønner at skoleleie ungdommer som velger yrkesfag enten fordi de faktisk har et genuint ønske om å bli snekker, eller fordi de ikke orker å ta alle allmenfagene sliter. Og man trenger matte som snekker også, men da må man knytte det opp mot faget, ikke kjøre den samme matteboka på alle yrkesfagene. For det er vanskelig å orke å lære noe når man ikke ser poenget i å lære. 

Samtidig har læreren veldig mye å si, jeg har tidligere skrevet om mitt forhold til skole, jeg fikk jo høre gjennom hele ungdomsskolen at jeg var dum, for dum til å forstå det meste. Også matte. Men når jeg tok matte, 1MY som det het den gangen, fikk jeg glatt en 5’er fordi jeg hadde en lærer som gav meg svar på ting jeg lurte på og gjorde faget interessant. 

  
Når det kommer til høyere utdanning som leger og psykologer har jeg smertelig fått erfare at en legetittel eller psykologtittel tilsier ikke annet enn at du hadde gode nok karakterer til å komme inn på studiet. Som medmenneske kan man være ubrukelig og rett og slett ganske slem, og misbruke den makten tittelen gir. De lavere statusene, sykepleiere osv har jeg ikke helt den samme erfaringen med. Få tallet blir sykepleiere for å tjene fett med penger, for det er en underbetalt jobb på lik linje med lærerne. Men det er blandt disse man finner de fineste menneskene. Og så må man ikke glemme assistentene. Mange har gjerne lang erfaring, mer enn en nyutdannet sykepleier eller lærer. Men ikke alle er ydmyke nok til å innrømme det. 

Så konklusjonen min er vel egentlig at ja, skal jeg opereres så vil jeg selvfølgelig ha en kirurg som er godt utdannet og vet hva han/hun driver med, og jeg foretrekker at den som bygger huset mitt kan noe om å bygge hus. Eller at elektrikeren ikke blåser hele huset i lufta fordi han/hun ikke aner hva han/hun driver med. Men mye mer utdanning kunne vært praktisk rettet, og innen helse burde man se litt mer på det med «egnethet». Ikke bare om personen har gode karakterer. 

Vet ikke om noen ble så mye klokere av dette jeg? 

Og send inn spørsmål!!!

  
 

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 13. august 2015, in Bloggutfordringer, Helse, jobb, Meninger. Bookmark the permalink. 4 kommentarar.

 1. Du har rett i at algebra ikke er så viktig for en hjelpepleier, men man er ung når man velger yrkesfag, og kanskje endrer man seg underveis og vil ta allmennfaglig påbygning for å kunne gå høyskole og universitet. Da er de få timene allmennfag i uka nyttige for at det ikke skal ta mer enn ett år før man kan fortsette på veien man vil gå. Jeg håper det gav mening?

  • Ja jeg vet jo det. Men når frafallet i VGS er så stort som det er så må man se litt på grunnen. Og jeg mener ikke at man ikke skal ha allmennfag, men at de må knyttes opp mot aktuell studieretning. :-)
   De fleste som faller ut er jo nettopp pga at det er for mye teori.

   • Jeg mente ikke som kritikk, bare prøvde å se det fra flere sider. Også til sidene til de som er skoleleie men får lyst igjen siden!

    • Ja jeg skjønte det :-) derfor jeg mener at ja man må ha allmenfagene, men gjøre de relevante for faget man driver med der og da. Man man lære feks matte på mange måter man kan sitte med en tørr bok, eller man kan bruke matte i praksis.

     Opplevde det på jobb en gang, med noen gutter som sleit skikkelig med å forstå det med ganging. Så skulle vi bake og jeg ba de gange oppskrifta med 3. Og det syns det var helt uproblematisk for 2 egg 3 ganger var 6 egg, kjempe enkelt! Så de kunne gange veldig bra når de fikk noe håndfast å gange og ikke bare tall inni ei bok ;-)

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: