Mobbing, kanskje et av vår tids største problemer?

Ordbokas definisjon på mobbing er: en gjeng eller flokk som bruker fysisk og/eller psykisk vold mot en enkelt person. Her under også erting og plaging.

2015/01/img_1123.jpg

Mobbing både ødelegger og tar liv, mange som blir eller har blitt mobbet ender med å ta sitt eget liv. Påkjenningen er stor, det vet alle som har følt det på kroppen. Enten det er «lett mobbing» som utestenging eller mer grov mobbing med psykisk/fysisk vold.

Jeg har ikke skrevet så mye om det her på,bloggen, men jeg har blitt utsatt for mobbing. Både av medelever og lærere på skolen. Dette saboterer for meg den dag idag. Når jeg har begynt på skole, så saboterer jeg hver gang for meg selv for jeg syns ikke mitt eget arbeid er bra nok. 5+ på innlevering? Nei dette kunne du gjort mye bedre Tine sier stemmene i hodet mitt da. Og også at DEN karakteren fortjener da virkelig ikke jeg å få.

Men mobbing foregår dessverre ikke bare blandt barn, voksne kan også være skikkelig slemme mot hverandre og det kan være mobbing på arbeidsplasser.

2015/01/img_0982.jpg

Hvordan håndterer man så dette? På skolen/barnehagen anser jeg det som en selvfølge at lærere og annet personale tar tak i situasjonen og følger med på hva som skjer i barnegruppa. Mobbeofrene sier ikke alltid fra selv i frykt for at mobbingen skal eskalere. Samtidig viser undersøkelser at mange barn faktisk har forsøkt å si ifra, men at det blir avføyd med at såpass må du da tåle.
For de som er barn og ungdommer i dag er det enda tøffere en nårmjeg var barn. Man får ikke fri fra mobberne selv om man går hjem eller lar være å gå på skolen. Alle har tilgang til mobiltelefoner og de fleste ungdommer er aktive på sosiale media.

Dessverre blir det ikke nødvendigvis enklere når man blir voksen heller. Jeg tror få egentlig ønsker å være mobbere, men isteden for å kjenne på sin egen dårlige selvtillit tar det ut på andre. Og gjengen ledes gjerne av en person som kan ha narsissistiske personlighetstrekk og er god på å manipulere.

2015/01/img_1246.jpg

Digital mobbing blir et større og større problem har jeg inntrykk av. Folk kan være veldig tøffe når de sitter bak et tastatur og skriver, og også kan skjule identiteten sin. Barnevakten.no har laget noen veldig fine kjøreregler for nettvett som passer like bra til barn som til voksne.

1. Vær ærlig og høflig
2. Tenk over hva du skriver
3. Vis respekt for andres person, livssyn, nasjon og rase
4. Vis respekt for lovverk i eget land og i land du kontakter
5. Vis respekt for andres åndsverk, enten det dreier seg om bilder, lyd, tekst eller dataprogrammer
6. Ikke spre pornografisk, voldelig, rasistisk eller blasfemisk materiale
7. Vis respekt for andre brukere
8. Hold nøye kontroll med utgiftene
9. Meld fra om ulovligheter
10. Husk at også barn bruker datanett og oppslagstavler.

Jeg tenker en annen ting som er viktig er at de fleste sosiale media har også personverninstillinger man kan tilpasse etter eget ønske. Jeg har feks her på bloggen det slik at kommentarer må modereres før de legges ut på nett. Det er ganske enkelt å stoppe folk fra å skrive stygge kommentarer på en blogg når mobberne ikke får gleden av at andre leser kommentaren og kan henge seg på så det eskalerer voldsomt. Det er og viktig at det er forskjell på drittkasting og konstruktiv kritikk.

Noe annet som jeg har lært er at det du skriver ikke nødvendigvis oppfattes av leseren slik du har ment det. Jeg vet godt med meg selv at jeg kan feiloppfatte ting som kanskje er skrevet på en litt annen måte en jeg selv ville valgt å skrive det. Og ikke minst motsatt, jeg har skrevet noe som jeg har ment hyggelig men som totalt missoppfattes.

2015/01/img_1095.jpg

Og personlig syns jeg det er direkte feigt å kommentere anonymt. Hvis du ikke kan stå for det du sier så kan du la være å si det. Jeg vet også av mennesker som sender avgårde stygge kommentarer anonymt, og skriver hyggelige støttende meldinger under fult navn.

2015/01/img_1247.jpg

Selv om jeg nå har skrevet mye om og mot mobbing, så er jeg fullstendig klar over at jeg er overhodet ikke perfekt. Jeg har også blitt dratt inn i situasjoner som kan kalles mobbing. De som tror de er perfekte er de som har mest å lære om seg selv.

Baksnakking er og i mine øyne en form for mobbing, men jeg syns Sandra sa noe fint ang det, at om du ikke har sett det med egne øyne eller får høre det via andre så kan det være lurt å ta ting med ei klype salt! Og eventuelt vurdere hvor pålitelig kilden din er.

2015/01/img_1248.jpg

Og med dette håper jeg alle leserne mine får en flott og mobbefri helg.

2015/01/img_1249.jpg

I løpet av helgen tenkte jeg å blogge litt om innleggelsen i London og hvordan den opplevelsen var.

Advertisements

About Tine

Hei, Tine heter jeg. Jeg skriver om min hverdag som såkalt psykisk syk. Men jeg vil understreke at jeg er så mye mer en det. Bloggen min handler riktig nok om psykisk helse, men jeg prøver å fokusere på det positive i livet mitt og det jeg jeg får til på tross av mine utfordringer med en bipolar lidelse, spiseforstyrrelse og problemer med dissosiasjon. Lurer du på noe, så spør meg da vel. Jeg biter ikke 😀 Er det noe du lurer på, så gjerne ta kontakt med meg på Mail. tinelohre(@)gmail.com

Posted on 16. januar 2015, in Helse, Meninger, Skriverier, Venner. Bookmark the permalink. 11 kommentarar.

 1. gratulerer! har du plutselig fått stemmer du å? akkurat som jeg har. for et sammentreff

  • Det har jeg slitt med i mange år før du i det heletatt var kommet inn i psykiatrien, også grov alvorlig selvskading og dissosiasjon. Så ja det er nok et sammentreff. Du er ikke SÅ unik.

  • uuuuuh, jeg tror kanskje hun refererer til indre stemmer og usikkerheter vi alle bærer på. Du har da ikke monopol på å føle deg mindreverdig Frida! Isåfall må du virkelig si ifra, jeg kjenner så mange som sliter med den følelsen som både har slitt lengre enn deg og er eldre enn deg som sliter med det samme. Om du tenker på auditive hallusinasjoner så foreslår jeg at du prater med psykiater om dette da om de har nylig kommet kan være indikativ på en uoppdaget psykosetilstand eller noe værre.

 2. Kllemmer på deg søteste! :D Stolt av at du hever deg over dem, håper du klarer å drite i dem alle sammen <3

 3. hoj, her var det noen som våknet… vil bare si at det er veldig tydelig hva du driver på med Tine. Var ikke meningen å bruke bloggen din for å få ut det faanet som gikk i meg da jeg leste at du nok en gang adopterer symptomer. Du vet jo hva jeg mener, siden du har sagt til alle at det er jeg som kopierer deg. En ting er sikkert. Hadde jeg fått en million, skulle jeg ikke vært deg for en dag en gang..
  dette er ikke vondt ment, mn føler det er på tide at jeg får lov til å si hva jeg mener til deg etter alt du har gjort.

  • Du tilbakeholdt informasjon til politiet om at vi hadde hatt SMS kontakt i etterkant av bildet og og informasjonen du gir her stemmer ikke overens med det som sto i anmeldelsen.

   Når politiet ringte så sa jeg at vi hadde hatt SMS kontakt etterpå og da sa de med en gang at saken kom til å bli henlagt.

 4. godt skrevet! God helg til deg :-)

 5. Stemmehøring er ikke særlig uvanlig. Nyere studier (kryssreplikerte, dvs ikke bare hold i en enkelt populasjon eller så) viser at nær 20% av befolkningen til enhver tid hører stemmer:) Altså hører man stemmer (såkalte auditive hallusinasjoner) er man ikke særlig unik. Man må huske at de som blogger om psyk. lidelser er bare toppen av isberget av mennesker som har alvorlige psykiske lidelser. De aller fleste blogger ikke om det, men betyr ikke at de har fått en sykdomstilstand av å lese det andre bretter ut om seg selv. Skjønt noe innhold på slike blogger kan ha smitteeffekt, som man gjerne ser uansett utenfor bloggverden. Eksempelvis at i en gjeng der en selvskader seg, er sjansen større for at flere i gjengen gjør det samme. Uansett så er stemmehøring litt tabubelagt og de fleste holder det i den private sfære i kanskje mange år før noen i det hele tatt får vite det. Håper dette var skrevet saklig og var kun ment som informasjon og ikke kritikk av noen.

Gi et lite vink ;)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: